Преспапие, пълно с мръсен въздух от София, е специалният коледен подарък за кмета на столицата и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, подготвен от "Грийнпийс" - България. Той ще бъде връчен лично от представители на организацията на г-жа Фандъкова на пред сградата на Столичната община на 22 декември.

Това ще се случи, ако кметът приеме поканата на "Грийнпийс" - България за срещата, на която символично ще бъдат връчени и подписаните от гражданите искания за по-добър въздух в София. Тези искания са съсредоточени в 7 конкретни решения, които биха осигурили траен ефект върху качеството на въздуха в столицата.

По този начин от организацията заявяват, че не трябва да виждаме въздуха, който дишаме и че е време за промяна.

ЕК отново съди България заради мръсния въздух

ЕК отново съди България заради мръсния въздух

Страната ни вече беше осъдена през 2017 г.

Ситуацията в София е проблем за здравето на хората в града, който не се взима достатъчно сериозно предвид от Столичната община. Планираните до момента мерки предвиждат влизане в нормите за качество на въздуха едва след повече от пет години, през 2026 г. Това неглижиране много ясно се доказва от факта, че столицата ни е бил градът с най-мръсен въздух в цял свят на 28 ноември, а доста често е в топ 5 на тази негативна класация, напомнят от "Грийнпийс".

По думите им столицата продължава да не изпълнява необходимите стандарти за чистота на въздуха, а жителите и гостите на града дишат въздух, опасен за здравето им.

София трета в света по мръсен въздух

София трета в света по мръсен въздух

След Сараево и Лахор

В тази връзка от организацията предлагат няколко решения на проблема, като едно от тях е използването на възобновяеми енергийни източници вместо изкопаеми и твърди горива.

Всеки, който иска въздухът в София да е по-чист, може да изпрати исканията директно до кмета на София, като напише свое становище на сайта на кампанията - vazduhzasofia.org

Докато Европейският съюз за пореден път съди България заради неспазване на нормите за качество на въздуха, Столичната община без много шум провежда обществена консултация относно проекта на нова ресорна програма до 2026 г. Консултацията продължава до 20 декември 2020 г., като писмата, изпратени от сайта, са адресирани по процедурата. След края ѝ, страницата ще остане активна, за да могат хората да продължават да изпращат своите искания и отвъд срока на консултацията, поясняват още от "Грийнпийс".