Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала "Струма" край село Покровник, се представят на националната изложба "Българска археология 2018".

Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания се открива днес, 14 февруари, и ще продължи до 14 април в Националния археологически институт с музей при БАН.

Над 2700 ценности са били открити при проучването на селище от римската и късноантичната епоха край Покровник. Сред тях са повече от 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Част от находките ще бъдат представени на изложбата.

Снимка 406467

Източник: АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" е осигурила над 3 млн. лева за археологически проучвания само в участъка между Благоевград и Крупник от АМ "Струма" от 2016 г. досега. През миналата година освен на АМ "Струма" започнаха археологически проучвания и по трасето на АМ "Хемус" - в отсечката между п. в. "Белокопитово" и с. Буховци, на пътя Калотина - София и пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана. Общата им стойност е за близо 935 хил. лева.

През тази година откритите римска фамилна гробница и ранно християнска църква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на АМ "Струма".

През следващите месеци ще се извършват и археологически проучвания на обходния път на Габрово, на пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана, Мездра - Ботевград и на обходния път на Поморие. Археологическите дейности, които ще се финансират от Агенция "Пътна инфраструктура" през тази година, е близо 8 млн. лева.

Снимка 406466

Източник: АПИ