Европа представлява 7,5% от цялото население на света. Тук обаче разпределяме 50 на сто от държавните социални плащания.

Останалите 93,5% от населението в света разпределят останалите 50 на сто.

Това каза евродепутатът Андрей Ковачев, член на ЕП от групата на ЕНП по време на публична дискусия на тема: "Бъдещето на европейския проект".
Тя е организирана от Информационното бюро на Европарламента у нас и Дипломатическия институт.

Фокусът на дискусията бе въпросът "съединени европейски щати или Европа на нациите искаме да има?"

Рахой вижда катастрофа за Европа, ако популистите спечелят във Франция и Германия

Рахой вижда катастрофа за Европа, ако популистите спечелят във Франция и Германия

Важно е за бъдещето на Европа изборите в Германия и Франция

Ковачев припомни, че европейският проект е най-успешният проект на нашата планета и припомни, че той е създаден, за да няма война и да живеем в мир.

Ковачев посочи още, че ние европейците разпределяме 25% от световния БВП. Така на всеки 30 000 граждани в ЕС има по 300 държавни служители. Ковачев припомни думите на държавника Шимон Перес, според които Европа винаги е била права и винаги е закъснявала. Според него е редно родните политици да спрат с говоренето от типа "Брюксел ни натиска", защото това давало възможност на много популистки сили в Европа да злоупотребяват с абсолютно легитимните страхове на европейските граждани.

Евродепутатът отстоя тезата за необходимост от обща разузнавателна агенция, общ отбранителен съюз, общ бюджет по отбрана и споделяне на отбранителния капацитет.

Според него, след 10 години членство в ЕС в България всеки обективен гражданин ще признае фактите: "Нето сме плюс 15 млрд. лв. като получатели от солидарния бюджет на ЕС, 20 метростанции, 37 пречиствателни станции, 1221 рехабилитирани километра пътища, 22 хиляди български младежи, участвали по програмата Еразъм. ЕС не е само финансите. Това е нашата сигурност, свобода на придвижване", коментира Ковачев.

Протести в Европа: Не на глобалния тръмпизъм!

Протести в Европа: Не на глобалния тръмпизъм!

В Берлин, Брюксел, Амстердам, Единбург...

Евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Георги Пирински настоя, че вместо да разсъждаваме дали европейски федерални щати или Европа на нациите искаме, трябва да се търси обединителен вариант.

Той застъпи тезата за "социални държави в социална Европа". По думите му това са уморени понятия, но не лишени от смисъл.

"Основният проблем в ЕС е кризата на доверие на гражданите в страните членки към институциите на ЕС", коментира Пирински. Той припомни данни, според които мнозинството от гражданите одобряват членството в ЕС, но не одобряват начина, по който Съюзът работи сега.

Европа е длъжна да се противопостави на Тръмп

Европа е длъжна да се противопостави на Тръмп

Тръмп много се харесва в ролята си на парен чук...

Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов изрази разочарованието си от генералната политическа грешка, че са допуснали дебатът в Европа да не е в посока каква Европа искаме да имаме, а дали да има или не Европа.

Според него е необходима реидеологизация и реполитизация на европейската политика, за да се върне дебатът в Европа на истинската полезна основа.

Като ключови за европейското бъдеще той визира предстоящите избори в рамките на 2017 г. в Италия, Холандия, Германия и Франция.

Евродепутатът, който е преподавател по история на политическите науки разви хипотезата, че след Брекзит в Европа ще последва "обратен домино ефект" и ще бъдат излъчени проевропейски правителства.

Европа държи съдбата си в ръцете си, отговори Меркел на Тръмп

Европа държи съдбата си в ръцете си, отговори Меркел на Тръмп

Щели да работят с Тръмп на всички нива

Пример за това била Австрия, където изборите бяха спечелени от проевропейски кандидат. Той посочи, че предстои да преминем на по-фина настройка, в която, ако съзнаваме, че нещо не е съвършено, не означава, че то не трябва да съществува.

"Ще трябва да се осъзнае, че перманентната критика към ЕС, особено когато се използва за вътрешни цели, може да се окаже наистина разрушителна", коментира Малинов.

Това налагало изводът, че ЕС не е нито толкова силен, нито всемогъщ. Според него ще се премине към осъзната защита на постиженията на ЕС, независимо, че критиките ще останат и реформите ще бъдат все така належащи.

Евродепутатът Ангел Джамбазки от групата на консерваторите ЕКР отбеляза, че европейският проект навършва 60 години и никога досега не се е намирал в такава криза на доверие. Кризата на доверие е сред гражданите на носещите държави. Той настоя за национален суверенитет и припомни, че народи без държави има, но държави без народи няма.