Премиерът на Испания предупреди, че победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция или на германската антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" би означавало "катастрофа", която ще "унищожи Европа", съобщава "Франс прес".

"Дори не искам да мисля за това, това би било катастрофа, просто би означавало унищожение на Европа", каза Рахой в интервю за радио Onda Cero след като беше запитан дали е възможно Льо Пен и "Алтернатива за Германия" да спечелят на предстоящите избори.

"Марин льо Пен обяви планове за референдум. Тя иска Франция да напусне ЕС, тъй като Европа е източникът на всички нещастия. Бих искал да посети останалата част от света", добави той.

Кандидатът на френския "Национален фронт" за президент обеща, ако спечели изборите през май, да изкара Франция от еврозоната и да организира референдум за членството на страната в ЕС.

"Това няма да се случи. Убеден съм, че нещата в Германия ще са в правилната посока и напълно съм убеден, че няма да има проблем във Франция", изрази увереност испанският премиер и добави, че се надява консерваторът Франсоа Фийон да спечели изборите във Франция.

"Важно е за бъдещето на Европа изборите в Германия и Франция да минат добре", изтъкна още той.

Президентските избори във Франция ще се проведат на 23 април и 7 май. Повечето социологически проучвания показват, че Фийон ще спечели срещу Льо Пен на балотажа.

Изборите в Германия са запланувани за септември. Очаква се победа на Християндемократическия съюз на канцлера на Германия Ангела Меркел.