На връх професионалния си празник надзирателите в затворите нас днес излязоха на пореден протест. Недоволството отново е породено от ниските възнаграждения на надзирателите и малкото щатни бройки.

В Бургас протестират близо 30 надзиратели на "Съдебна охрана" пред сградата на Съдебната палата в града, съобщи БНР.
По думите на председателя на Управителния съвет на Синдикат "Охрана" Петко Чалъков предложението за увеличение на заплатите с 5%, което направи правосъдният ни министър Цецка Цачева, не удовлетворява исканията на надзирателите.

Надзирателите искат среща с властта преди протеста

Надзирателите искат среща с властта преди протеста

Той ще се проведе е на 10 март 2018г. (събота) от 13:00 часа

"До настоящия момент няма никакво развитие, което налага на нашия празник да продължим да протестираме. Основното ни изискване е всички служители, работещи по Закона за МВР, да се третират еднакво в страната", добави Чалъков. По думите му протестите ще продължат, докато не се изпълнят исканията им.

В София надзирателите също протестират пред сградата на Съдебната палата преди началото на работния си ден.

Във Велико Търново надзирателите освен увеличение на заплатите, поискаха и в областната дирекция да бъдат назначени нови 15 служители.
Синдикалният лидер Александър Искренов заяви, че днес, на професионалния си празник, надзирателите не се чувстват празнично. По думите му те се чувстват обидени от дискриминационното отношение на държавата към служителите на Главна дирекция "Охрана".

Не мога да вдигна заплатите на надзирателите, "хвърли кърпата" Цачева
Обновена

Не мога да вдигна заплатите на надзирателите, "хвърли кърпата" Цачева

Надзирателите искат 20% увеличение

В Плевен надзирателите поискаха реален диалог с правителството. Според Валентин Колачев, който е синдикален лидер и е от 13 години в системата, протестите трябва да продължат, докато не бъдат чути исканията на надзирателите.

"Министър Цачева настояваше за диалог. Де факто диалог наистина нямаше. Според нас се нарушават законите в България, защото ние сме по Закона за МВР, след като са увеличени заплатите на колегите от сектор "Сигурност" и нашите би трябвало да се увеличат, след като сме по един и същи закон. В един момент се получава, че сме едва ли не като просяци, че молим за милостиня. Настояваме за диалог с министър Цачева. Тя твърди, че не е в нейните правомощия да ни вдигне заплатите, което за мен е недопустимо. Тогава вече ще стигнем до европейските комисии, ще сезираме европейските институции. Искаме да живеем като европейски граждани", заяви той.

В Сливен служителите в Женския затвор и съдебна охрана в Сливен също излязоха на протест пред Съдебната палата. Протестиращите държаха плакати "С обещания затвор не се охранява", "Само едно е сигурно в сектор "Сигурност" - несигурността", "Европа и за нас" и други.

Очаква се в събота, когато ще се проведе националният протест, над 70 надзиратели от Сливен да отпътуват за София, за да се включат в недоволството с колегите си.

Пореден протест на надзирателите ще има и в Шумен и Варна.

Над 150 надзиратели протестираха пред Ловешкия затвор

Над 150 надзиратели протестираха пред Ловешкия затвор

Искат по-високи заплати и по-добри условия на труд