ВиК секторът е свързан с другите икономически субекти и е неминуемо цените да се вдигнат. Няма да бъде нарушен принципът на социална поносимост. Това обясни Ангел Престолски, председател на Съюза на ВиК операторите, пред бТВ.

По думите му са покрити всички изисквания за повишаване на цената на водата, ако не се спазят - има механизъм за наказване на ВиК оператора.

Всичко е премерено и договорено, успокои той. Европа няма да ни дава средства за ВиК, освен сега, следващият период за даване на средства ще е десетилетие по-късно. Дружествата трябва да поддържат активите и да ги обновяват, обясни още той.

Омбудсманът брани от скъпа водата хората в Плевен, Търново, Габрово и Русе

Омбудсманът брани от скъпа водата хората в Плевен, Търново, Габрово и Русе

Според нея повишението е необосновано и няма да подобри качеството на услугата

Когато се дават милиони, не значи, че трябва да падне цената на водата, ще се добави още една такса - почистване на отпадъчни води, заради замърсяването на природата, съобщи Престолски.

Той коментира, че дълго време не е говорено за проблемите във ВиК сектора, а един от проблемите е, че млади хора не искат да работят в тази област.

Припомняме, драстичен скок на цената на водата се очаква в четири града в страната - Велико Търново, Габрово, Плевен и Русе. Рекордно е искането за увеличението във Велико Търново - 45%. Така водата от 2,38 лева за кубик ще стане 3,46. В Русе увеличението се предвижда да бъде с 30 на сто спрямо цената от миналата година, а разчетите на местното вик са до 2026 г. кубик вода да поскъпне с цели 74%.

ВиК дружествата не си събирали парите и от богатите квартали

ВиК дружествата не си събирали парите и от богатите квартали

Драстичен скок на цената на водата се очаква в четири града в страната