60% е средната цифра на загубите на вода в България. Това са данни от години и се признават от браншовите организации.

"Намаляването на загубите е тежък процес, изисква инвестиции, методически и експертен подход и постоянство, а това не се случва в България", заяви инж. Иван Иванов, председател на Сдружение "Българската асоциация по водите" в студиото на Нова телевизия.

Той призна, че има ВиК дружества и с 80% загуби, а като пример даде това в Добрич.

Припомняме, че според Националната статистика общите загуби на вода през 2018 г. възлизаха на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.). Преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.

Състоянието на ВиК мрежата у нас води до огромни загуби на питейна вода

Състоянието на ВиК мрежата у нас води до огромни загуби на питейна вода

Състоянието на водната инфраструктура калкулира над 60 процента загуби на вода

"Голяма част от загубите се дължат на нерегламентирано ползване", обясни Иванов и заяви, че това е проблем и на редовните платци. Като единствен начин да се овладеят кражбите той обаче посочи промяна в нормативната база, тъй като не може да се търси отговорност от незаконно присъединяване. Отказа обаче да коментира събираемостта в ромски махали, а постави акцент върху богати квартали, където също имало направени отклонения, за коите не са заплаща.

News.bg припомня доклада на Европейската сметна палата от 2017 г.

Драстичен скок на цената на водата се очаква в четири града в страната - Велико Търново, Габрово, Плевен и Русе. Рекордно е искането за увеличението във Велико Търново - 45%. Така водата от 2,38 лева за кубик ще стане 3,46. В Русе увеличението се предвижда да бъде с 30 на сто спрямо цената от миналата година, а разчетите на местното вик са до 2026 г. кубик вода да поскъпне с цели 74%.

Омбудсманът брани от скъпа водата хората в Плевен, Търново, Габрово и Русе

Омбудсманът брани от скъпа водата хората в Плевен, Търново, Габрово и Русе

Според нея повишението е необосновано и няма да подобри качеството на услугата

Иванов обясни, че най-вероятно новите цени ще влязат в сила от 1 юни и обоснова това с общата инфлация, включително за ток, материали и труд. "Всички тези компоненти се увеличиха, няма как и ВиК услугите да не се увеличат", обясни Иванов. По думите му ВиК дружества вече съкращават служители, но това не може да овладее цените. "Голяма част от служителите работят за минимална заплата", обясни Иванов.

Припомняме и че в края на миналата година беше направено последното увеличение.

Държавата се опитва да гарантира минимална консумация на всяко домакинство, чрез така наречената социална поносимост. В не малко области тази горна граница е стигната, например във Видин", обясни Иванов.

В момента се разглеждат различните 5-годишни бизнес планове, като в тях се залагат целите и цените за 5 години напред, обясни още той, но и не коментира, че всички институции, включително и омбудсмана, заявяват, че въпросните планове не се изпълняват, но редовно дружествата залагат повишаване на цената.

Според Иван Иванов има пет мерки, които трябва да се вземат, за да се ограничи скокът и изброи - енергийна ефективност, дигитализация, централизация на процесите, привличане на частна експертиза и капитали, чрез т.нар. договори с гарантиран резултат. Не спомена обаче подновяване на инфраструктурата, за да се ограничат течовете и загубите по мрежата, както и качеството на водата.

Държавната "Напоителни системи" няма документи за 88 язовира и дължи 37.8 млн.лв

Държавната "Напоителни системи" няма документи за 88 язовира и дължи 37.8 млн.лв

Над 50% от разходите в дружеството са за заплати