"Състоянието на водната инфраструктура калкулира над 60 процента загуби на вода и не сме научени да пестим този изчерпаем ресурс." Това заяви пред БНР ВиК експертът Ганчо Димитров.

Като основен проблем Димитров посочи остарялата водопроводна мрежа, която на места не е ремонтирана с десетилетия. За подмяната е нужен огромен финансов ресурс и това значително забавя действията по въпроса.

"Сериозните проблеми във водния сектор у нас стават актуални, когато водата в домовете ни спре заради авария или настане суша.", добави ВиК експертът.

Ганчо Димитров изрази притеснение, че качеството на питейната вода се променя докато тя достигне чешмите в нашите домове. Според него това се дължи на старите водопроводни тръби. По думите му хората предпочитат да си купят вода за пиене или да си наточат такава от природни водоизточници.

"Проблемът със загубите на вода е заложен още през 60-те години, когато са проектирани и изпълнени нашите водопроводни мрежи, които за съжаление досега не са променени.", сподели Димитров. Според него цифрата от над 60 процента звучи скандално на фона на природните катаклизми и тревожното намаляване на този ресурс в природата.

По думите на експерта загубата на вода може да се разреши чрез намаляване на налягането и подмяна на водопроводната мрежа в страната.

Нова авария остави без вода над 100 000 души в Търновско

Нова авария остави без вода над 100 000 души в Търновско

От ВиК "Йовковци" работят по отстраняването й