Посолството на Израел в България заклеймява актовете на насилие и светотатство срещу Куршум джамия в Карлово, която е и паметник на културата в България, както и ислямофобския акт на омраза и поругаване на сградата на Главно мюфтийство в София през последните дни:

Ние стоим обединени срещу всички прояви на насилие, поругаване на свещени символи на всяка религия, срещу речта на омразата и дискриминацията на хора от всяко вероизповедание и националност.

Вярваме, че българските институции ще вземат необходимите мерки да открият извършителите на вандалските прояви и че общинските власти ще се справят със ситуацията по същия начин, по който успешно го направиха в началото на тази година при нападението над Синагогата в София.

Само заедно можем да се борим срещу начина на мислене, който сее раздор между хората на основата на техните вярвания, език, религия или сексуална ориентация. Ние трябва да говорим открито срещу омразата, разделението, нетолерантността и да заклеймим всяка проява на насилие, вандалщина или обиди над другите. Обединени, трябва да защитим човечността и хуманните ценности на толерантност и уважение към тези, които не са като нас.

ДПС осъди поругаването на еврейското гробище в София

ДПС осъди поругаването на еврейското гробище в София

Призоваваме за актове на обединение, а не на разединение, се казва в декларацията

Движението за права и свободи - ДПС остро осъжда поредната вандалска проява срещу сградата на Главно мюфтийство в София:

Подобни прояви на нетърпимост и крайни форми на омраза, ксенофобия и ислямофобия са заплаха за правата и свободите на българските граждани, както и ясен показател за състоянието на демокрацията в нашата страна.

Това е престъпление от религиозна и етническа омраза, а не просто хулиганска проява. Тревожен е фактът, че в повечето случаи се правят опити да се омаловажават тези недопустими за съвременна, европейска България вандалски актове, като се представят за криминални и хулигански прояви.

Ние от ДПС сме убедени, че подобен подход е не само погрешен, но и опасен защото в никакъв случай не води до ограничаване и ликвидиране на подобни ксенофобски деяния и до адекватни санкции срещу тези, които ги провокират и извършват.

Призоваваме всички държавни органи и компетентни институции да предприемат всички необходими действия за разкриване на извършителя и за прилагане на закона в цялата му строгост.

Вилнелият в мюсюлманско гробище в Добрич е психично болен

Вилнелият в мюсюлманско гробище в Добрич е психично болен

Прокуратурата настанява 32-годишния Изет в болнично заведение за 30 дни