В лицето на президентската институция потомците на тракийските бежанци могат да виждат най-верен съюзник. Това заяви вецепрезидентът Илияна Йотова на IX Национална среща-инициатива "Завръщане към корените" на потомците на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Срещата се проведе в Несебър. Вицепрезидентът участва повторно в рамките на мандата си в инициативата на Съюза на тракийските дружества в България, Национална инициатива "Завръщане към корените" и "По обратния път на дедите".

По думите на Йотова има надежда. "Това не е невъзможна мисия. Преди години накарахме колегите евродепутати от други държави да подкрепят резолюция, която ясно поставя нашите искания в търсене на справедливи решения. Тази политика трябва да продължи", изтъкна вицепрезидентът.

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Това няма да стане днес във Варна, а на среща в рамките на НАТО

Йотова отсече, че въпросът за тракийските бежанци не трябва да отсъства от дневния ред на двустранните ни отношения с Турция. Като членка на ЕС България да настоява за изпълнение на критериите за добросъседство и изглаждане на проблеми и конфликти, иска Йотова.

По време на посещението си в Несебър Илияна Йотова награди участници в конкурс за есе на тема "Завръщане към корените. Родовата памет е жива". Вицепрезидентът присъства на възстановка на трагичните събития от 1913 г. и се включи в литийно шествие до църквата "Свето Успение Богородично".