Пожарната започна масови проверки на църквите в страната. Причината е да не се допусне инцидент през предстоящите Великденски празници.

Огнеборците вече са на крак. Екипите проверяват главно църкви, манастири и катедрални храмове.

Пред БНР главен инспектор Стефан Стефанов заяви, че екипите ще проверяват на място дали в обектите е създадена организация за действие при извънредни ситуации - дали има условия за успешна евакуация, евакуационно осветление, изходи за евакуация, тяхната поддръжка, схеми за евакуация по местата, където трябва да бъдат разположени и други.

От пожарната обясняват още, че по време на предстоящите празници пред големите храмове и манастири ще бъдат разположени допълнителни екипи, които да реагират на евентуален инцидент.

"Проверяваме около 1800 обекта в страната", коментира Стефанов и допълни, че тези обекти по принцип са по-рискови, както всички исторически паметници, защото са строени преди много години и по различен начин.

Франция с международен конкурс за архитекти за кулата на Нотр Дам

Франция с международен конкурс за архитекти за кулата на Нотр Дам

Късо съединение е вероятната причина за пожара в Нотр Дам

Проверките идват, след като в понеделник, 15 април, голям пожар обхвана парижката катедрала "Нотр дам".

При инцидента пострада един огнеборец, а нанесените материални щети са огромни. 

Вчера президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че катедралата ще бъде реставрирана за 5 години. Към момента вече са събрани около 1 милиард долара за ремонта на символа на Париж.

Макрон: Ще възстановим „Нотр Дам“ за 5 години

Макрон: Ще възстановим „Нотр Дам“ за 5 години

За броени часове бяха събрани над 700 млн. евро…