Прахоброячите са нискобюджетни малки кутии, които имат сензор за отчитане на финните прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Уредът може да се инсталира по балконите и покривите на домовете на хората, като цели да замерва качеството на въздуха и неговото замърсяване, съобщава БНР. Кутията прави замервания на всеки час, а данните които отчете се изпращат на "Греийнпийс" - България и се поместват на техния сайт.

Такива устройства бяха монтирани миналата година в Стара Загора, а от тази година вече се срешат и в София. Предвижда се скоро устройствата да имат покритие и в други големи градове, където се наблюдават отклонения от нормите на ФПЧ като Русе, Велико Търново, Пловдив, Варна и Сливен.

Идеята на прахоброяча е да се изгради алтернативна мрежа за измерване на качеството на атмосферния въздух. Работи се по подобряването на уреда, както и по това той да подава данни в реално време. Според Теодора Стоянова, експерт по управление и защита на околната среда и координатор на кампанията "Климат и енергия" в "Грийнпийс"-България, уредът ще позволи на хората сами да преценят дали да изпратят детето си на детска градина, дали да ходят пеша или да минат по алтернативен път. Главната цел на прахоброяча е хората да бъдат информирани за състоянието на въздуха, който дишат.

Горенето на въглища на индустриално и битово ниво е един от основните проблеми на България в борбата срещу замърсения въздух, посочи Стоянова. Вече наблюдаваме в световен мащаб, че въглищната индустрия е изживяла своя икономически живот и постепенно замира. Тези тенденции обаче се виждат с известно закъснение у нас.

Според г-жа Стоянова горенето на въглища за индустриални и битови цели е въпрос, на който трябва да се обърне повече внимание, а в България този диалог закъснява. Има цели селища в страната ни, които зависят от въглищата като поминък и трябва да се помисли за бъдещи алтернативни икономически дейности, които да осигурят поминъка на хората в тези населени места, след като въглищната индустрия намалее.