Субсидия в размер на 3 млн. лв. да се предостави по бюджета на Българската национална телевизия, реши правителството на днешното си заседание.

Средствата са за цифровизация и запазване на архивния фонд, както и за доизграждане на Студио 1.
Субсидията е предвидена в резерва за структурни реформи в централния бюджет за 2007 г.

С предоставянето им се цели телевизионният оператор да достигане стандартите, по които работят останалите европейски телевизии.

Цифровизацията и запазването на архива на БНТ включва осигуряване на качествени машини за извършване на пълноценна проверка на наличния архив. С част от средствата ще бъде въведена възпроизвеждаща техника и устройства за корекция на дефектите във видеоизображението, които са резултат от амортизацията на лентите.
Ще стартира пилотен проект за цифровизация на архива, като така ще бъде решен проблемът със запазването на част от уникалното културно наследство на страната.

Студио 1 е единственото тв студио на БНТ, което след завършването си ще отговаря на стандартите на EBU за производство на телевизионен продукт. До този момент в проекта са вложени огромни средства. Същевременно с изграждането му БНТ ще получи възможност за повече, по-качествен и по-евтин телевизионен продукт.