Президентът Георги Първанов, който бе почетен гост на тържеството по случай Деня на Тракия, поздрави присъстващите с празника.

Това е ден, пред който трябва да се поклоним на героизма, саможертвата, подвига на хилядите тракийци, дали живота си за свободата на България, каза Първанов, като подчерта, че тези жертви не са били напразно.

Съюзът на тракийските дружества в България е една от малкото организации, които вземат отношение по всички актуални обществено-политически въпроси, няма актуален въпрос, по който тракийците не са взели становище, изтъкна държавният глава.

Георги Първанов определи труда на професор д-р Иван Филчев „Тракийският въпрос и тракийското движение в България", представен на тържеството за първи път, като труд от изключително значение за българските историци, разкриващ същността на тракийското движение.
Това е едно изследване, което ще бъде от полза на всеки, който би се занимавал с дълбоката сложна проблематика на националния въпрос, подчерта Първанов.

Историкът изследовател проф. Дойно Дойнов, председател на Общобългарският комитет „Васил Левски", направи аналог между думите на Васил Левски „дълг ми беше - сторих го" с дейността на проф. Филчев „длъжен бях - направих го."

На тържеството присъстваше ръководството на Съюза на тракийските дружества, интелектуалци и общественици.
Денят на Тракия съвпада и със 110 години от основаването на тракийския съюз.