Президентът връчи националното знаме на членовете на 27-та българска антарктическа експедиция дни преди заминаването им за българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън. Това се случи днес на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Румен Радев заяви, че българските антарктици винаги могат да разчитат на подкрепата на президентската институция.

През настоящия полярен сезон родните учени ще извършват проучвания в областта на климатичните промени и ще изследват биологията в крайбрежната зона на Южния океан до българската база.

Държавният глава подчерта, че изследването на Антарктида вече е необходимост, а не просто любопитство и екзотика, тъй като може да служи за барометър на глобалните климатични промени.

Той изрази гордост и от проявената далновидност от страна на българската държава и българските учени. Благодарение на нея днес страната ни разполага със своя антарктическа база и институт, заяви Радев и допълни, че България има авторитет на държава пионер в проучванията на Антарктида.

Според него е изключително важно да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата, и посочи, че все повече млади хора проявяват интерес към изследването на ледения континент.

Президентът не пропусна да благодари и на посланиците на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия за съвместната работа на експедициите от различните държави.

От своя страна ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев изрази гордостта си от факта, че българската полярна база е център на научни изследвания от цял свят и потвърди, че през годините родните изследователи винаги са разчитали на подкрепата на президентската институция в трудни условия.