Изберете честно и почтено занимание и помнете, че енергията, любознателността, волята и вярата ще ви направят най-добрите.

С тези думи президентът Румен Радев приветства близо 80 зрелостници от випуск 2024 в балната им вечер, организирана в рамките на благотворителната инициатива на държавния глава "Подкрепи една мечта", съобщиха от пресофиса на държавния глава.

Президентът и съпругата му Десислава Радева са домакини на традиционния абитуриентски бал за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип, както и зрелостници от специални училища за ученици с увреден слух.

В приветствието си към зрелостниците държавният глава им пожела винаги да вярват в своите таланти и възможности и да помнят хората, които от самото начало са ги подкрепяли по пътя към реализацията на мечтите им.

Президентът Радев изрази удовлетворение, че почти половината от абитуриентите тази година желаят да учат в университет, а останалите вече търсят своята перспективна работа.

"По пътя напред неизменно ще срещате трудности, но вие вече познавате трудностите и сте се убедили, че винаги има решение, когато до теб има добър приятел", посочи още държавният глава. По думите му едно от най-големите изкуства в живота е умението да се създават приятели, защото именно с тях ни свързва общ житейски път, общи идеи и ценности. "Предстои ви да разберете, че приятелите се изпитват и се разпознават в критични ситуации. Те са хората, които ще ви слушат, ще ви разберат, ще ви подкрепят и ще ви помогнат с каквото и колкото могат. Ще ви протегнат ръка да се изправите. Затова искам да ви пожелая да пазите приятелите, с които ще ви събере животът, защото те са онзи отбор, с който вие ще печелите", заяви президентът Радев пред младежите.

В официалното откриване на бала участваха абитуриентите Емел, Камелия, Костадин, Снежина и Стелиян, които миналата есен получиха стипендия от "Подкрепи една мечта" за отличен успех.

От името на зрелостниците от випуск 2024 Снежина сподели: "Мечтите стават реалност само когато има кой да ги подкрепи. Искам да изкажа своите сърдечни благодарност към всеки, който е участвал в това събитие и е помогнал нашата мечта да стане реалност".

Държавният глава благодари на всички дарители, които подкрепят инициативата, както и на всички артисти, певци, стилисти и фотографи, които благотворително се включват в подготовката на младежите за балната вечер.

Продуцентска компания "Дрийм Тийм Груп" за пореден път организира благотворително артистичната програма на тържеството. Водещ на събитието беше актьорът Руслан Мъйнов.

Изпълнителите, които подкрепиха инициативата, бяха Орлин Павлов, "Дийп Зоун Проджект", Елия, RIA, Мария Мутафчиева (Мери Бойс Бенд), DIA, "Юпитер 7", Играта, Мойсей, Кристина Дончева, Дивна, "ЛаТиДа", Тино, Мона, СкандаУ.

В организацията на събитието отново участва "Кристиан оф Рома" с екип от фризьори и гримьори. И тази година Вяра Михайлова от инициативата "Красавицата и Вяра" организира фотографи, които благотворително снимаха абитуриентите.

От "Академия за мода" с председател проф. Любомир Стойков, осигуриха бални рокли и костюми за младежи от приемни семейства. За първа година Театър 199 "Валентин Стойчев" подарява на абитуриентите карти за представленията от предстоящия сезон.

На тържеството присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, служебен министър на младежта и спорта Георги Глушков, служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Инициативата "Подкрепи една мечта" е насочена към младежите, настанени в социални услуги за резидентна и приемна грижа.

В 11-и и 12-и клас в средното училище те получават подкрепа и напътствия за своето личностно развитие чрез образование или работа. Младежите са насърчени в решението си да продължат своето обучение във висше училище или професионален колеж, както и получават съвети за избора на подходяща специалност.

Те се запознават с възможностите за реализация на пазара на труда чрез конкретни предложения за работа.

Партньори на Администрацията на президента за реализиране на инициативата са Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

В подкрепа на мотивацията за учене Администрацията на Президента отпуска еднократна стипендия за младежите от инициативата, които са приети да учат в университет или колеж.

Финансова помощ за отличен успех получават и учениците от 12-и клас, които са настанени в социални услуги. Средствата за стипендиите за студенти и ученици се набират по време на дарителската кампания, която президентската администрация организира ежегодно.

В рамките на дарителската кампания в полза на "Подкрепи една мечта" до този момент са набрани средства в размер на 87 380 лева. Организациите, фирмите и гражданите, които имат желание да дарят средства за инициативата "Подкрепи една мечта", могат да го направят по банковата сметка на Администрацията на президента:

Банковата сметка на Администрацията на президента е:

IBAN: BG 45 BNBG 9661 3000 1909 01

BIC: BNBGBGSD

Банка: БНБ