Българинът може да постига успехи на световно ниво и то в различни области, предизвикващи човешките възможности. От покоряването на необятния космос до превземането на бурните океани.

Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествена церемония, на която той връчи висши държавни отличия на изтъкнати българи.

Непокорният български дух и всеотдайност свързва успехите на наградените с високите отличия по думите на Радев.

Изявеният спортен деятел Христо Меранзов и журналистът и мореплавател Дончо Папазов бяха удостоени с орден "Стара планина" първа степен за заслугите му в областта на физическото възпитание, спорта, науката и журналистиката.

Христо Меранзов изрази благодарност и признателност за удостоена чест. Никога не съм си представял, че спортни величия, научни работници, деятели биха могли да предложат на вниманието на президента награждаването ми с този орден, сподели той.

Проф. д-р Цекомир Воденичаров получи орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за заслугите му за развитието на медицинската наука и за утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование.

Държавният глава удостои с орден "За военна заслуга" първа степен о. р. генерал-майор Александър Александров. Легендарният ни космонавт получи признание за развитието и укрепването на въоръжените сили и за приноса си за националната сигурност на страната.