Набират се кандидатури за тазгодишното издание на ежегодния конкурс за Наградата "Джон Атанасов" на президента на Република България на името на Джон Атанасов - един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

На 4 октомври тази година ще бъде отбелязана 120-ата годишнина от рождението на световноизвестния изобретател от български произход.

От 2003 г. Награда "Джон Атанасов" се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки с изключителни постижения в световен мащаб, съобщиха от президентството.

Сред лауреатите на президентската награда през годините са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Радев и Първанов наградиха младите "Джон Атанасов"

Радев и Първанов наградиха младите "Джон Атанасов"

Първанов: Добре е да има транспортна инфраструктура, но е добре да има и електронна

В настоящото издание на конкурса ще бъдат определени носителите на отличия в следните категории: Награда "Джон Атанасов" на президента; "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели" - две грамоти, първата - за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и втората - за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в олимпиадите по информационни технологии; Грамота "Джон Атанасов - проект с висок обществен принос"; Грамота "Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии"; Грамота "Джон Атанасов - вдъхновител и създател на таланти".

Лауреатите се определят от жури от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти. Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на инициативата Награда "Джон Атанасов" е до 10 септември 2023 година. Правилата и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.