Как може отделните системи, които измерват качеството на въздуха, да бъдат интегрирани, по какъв начин може тези, които са много, но по-малко точни, и тези, които са точни, но са по-малко, да бъдат включени, за да има ясна картина върху информацията за въздуха в София. 
Това е обсъждано на среща по инициатива на министъра на околната среда Нено Димов, касаеща опит за интеграция между различни източници, които дават данни за замърсяване на въздуха в София.

Силно замърсен въздух в Югозападна България

Силно замърсен въздух в Югозападна България

Превишени стойности на замърсяване в някои столични квартали

Стефан Димитров от гражданска мрежа за независимо измерване на въздуха заяви, че днес е добър ден за гражданското общество, защото данните от техните над 500 станции в страната ще могат да се използват вече.
Параметрите, които измерват уредите на гражданската мрежа са фини прахови частици 2,5 микрограма/куб.м. и 10 микрограма/куб.м., температура, атмосферно налягане и влажност на въздуха.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че се разработва процедура за избор на изпълнител на общинска мониторингова система, която също ще бъде интегрирана в съществуващата. Тя ще включва 20 станции за измерване на въздуха. Важен ще бъде изборът на местата на поставяне на станциите.

Зам.-председател на СОС: Мерките за борба с мръсния въздух са неефективни

Зам.-председател на СОС: Мерките за борба с мръсния въздух са неефективни

Мерките решават последиците от същинския проблем

"Информация за източниците на замърсяване е важна за взимането на решения и за мерките, които трябва да се вземат за подобряване качеството на въздуха.", категорична беше Фандъкова.

Темата днес е повече информация за гражданите и повече източници за нас, за да се даде яснота в кои райони кои са източниците на замърсяване, добави столичният кмет.

Проф. Христомир Брънзов, част от екипа, разработил системата, която показва нивата на замърсяване на въздуха заяви, че чисто технически ще се съвместяват станциите еталони на ИАОС, които са 5 в София и повече 200 станции, които гражданите са изградили сами.

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

Предлагат затваряне на "Синя зона" при замърсяване на въздуха в София

Въвеждането на системата нищо няма да струва, уговорката е МОСВ да разреши на гражданите да монтират своите станции. Той потвърди, че учените на добра воля ще направят корекция на данните на любителските уреди.