Активисти на WWF и природозащитници са пред Министерски съвет, за да връчат на министър-председателя Бойко Борисов символичен плакет на кампанията "Да спасим Пирин".

За кампанията разказа Владимир Иванов от WWF. По думите му това е пикът на кампанията за опазване на национален парк "Пирин". "Това е световна кампания. Тя започна през ноември и до сега за няколко месеца събра над 100 хиляди поддръжници, които изпратиха лично послание по email на премиера на България да не допуска сечи и индустриални строежи в националния парк", обясни той.

"Дойдохме да внесем символично подписите на премиера, да му разкажем отново за казуса и да му дадем решение на този казус", каза още той.

Иванов настоя да имаме в България защитена природа. "Пирин е едно от малкото места, които са в списъка на ЮНЕСКО за защитена природни обекти. Те са само 220 по света и Пирин е един от тях. Пирин имаше един страхотен план за управление, който го защитаваше. Имаше добри режими на защита. В момента се въвежда нов, в който се опитват тези режими да бъдат премахнати. Ако това стане паркът е малък, ако започне да се строи, да се сече в него - просто ще го загубим", предупреди той.

По думите му не си заслужава да го губим, тъй като има много възможности да се развива и бизнес и туризъм и туризъм в защитени територии. Той даде пример в това отношение като изтъкна, че в много държави се иска такса за влизане в защитена зона, които отиват в местните общности и общини и се разходват за опазване на парка. "Единственото ни желание е да не се сече и да не се строи", заяви Иванов.