Младежи от различни краища на страната, от различни младежки организации се събраха в столицата, за да обсъдят бъдещето на труда и младите хора. Срещата е част от проект на Еразъм+.

За 6 години програмата се утвърждава като една от най-успешните програми на ЕС за образование, заяви Невена Иванова от Центъра за развитие на човешките ресурси. Ежегодно ЕК увеличава средствата за сектора.

За година са предвидени 4,5 милиона евро, което е сериозна сума, по мнението й. Нова възможност за младежите е новата програма "Европейски корпус за солидарност", където сумата е близо 3 милиона евро.

Инспекцията по труда със съвети към сезонните работници

Инспекцията по труда със съвети към сезонните работници

Те трябва да отстояват правата си навреме

Илина Мутафчиева, председател на Младежкия форум-България, е категорична, че у нас има много млади и свестни хора. Тя акцентира върху уменията на 21 век. Бъдещето на пазара на труда ще бъде различно и ние трябва да сме приспособени, предупреди тя. Мутафчиева пожела качествени работни места за младите хора у нас.

Човек не се ражда работник, работник се създава - за да създадеш работник, трябва да инвестираш в него. Това смята Любослав Костов, главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания в КНСБ.

Все повече хората търсят работа в онлайн платформите, по думите му. Това също поражда неравенство. През 2030 година населението на света ще мине 8 милиарда души. Това води до промяна на числеността и структурата на работната сила.

От тук изниква проблем при обезпечаване на осигурителните системи. Средната класа изчезва, предупреди още Костов. Увеличаването на населението не води до увеличаване на БВП.

В Европа населението намалява. Намалява средната продължителност на живота. Типичен е двудетният и еднодетният модел за стария континент. Европа отдавна не е на две скорости, Европа е на много скорости, смята Костов.