Незаконното строителство на вилно селище край Варвара продължава.

Инвеститорът, фирма "Краш 2000" обжалва заповедите на Дирекция "Природен парк Странджа", Екоминистерството и кмета на Царево за спиране на строежа, предаде БНТ.

От следващата година селището ще приема туристи, след като до този момент нито една българска институция не успя да спре градежа дори за ден, информира медиата, а всички те поотделно са категорични, че строежът е незаконен.

Върховната касационна прокуратура започна разследване за нарушения на три закона - за опазване на природата, за защитените територии и за устройството на териториите, но засега без резултат.

Досъдебното производство трябваше да приключи в края на август.

Константин Иванов от Световния фонд за дивата природа - България предупреди, че Европейската комисия и други европейски институции са в течение за това, което става с опазването на природата в България.

Според специалистите последиците от строежа в защитената територия са невъзвратими за флората и фауната и водят до нарушаване на екологичното равновесие в региона.

Утре в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Благоевград ще има граждански протести под надслов "Стига строителен терор". Природозащитниците ще апелират за алтернативен, а не за масов туризъм.