Религиозните права на българите в Босилеградско са систематично нарушавани, а те самите биват подлагани на постоянни опити за културна и религиозна асимилация от страна на Сърбия.

Това е мнението на представители на Хелзинкския комитет, Национално движение "Западни покрайнини" и Културно-информационнен център "Босилеград".

На пресконференция в БТА те съобщиха за проблема с освещаванетона българската черква „Свети Иван Рилски" в село Паролово, на 5 км от Босилеград. Храмът е трябвало да бъде осветен на 31-ти август в присъствието на официални български лица, сред които министърът за българите в чужбина Божидар Димитров.

Това обаче не се случило, защото сръбският епископ Пахомий, който е вляза в сила присъда за педофилия, се е противопоставил категорично.

Иван Николов, председател на българския Културно-информационен център в Босилеград, цитира писмо на ангажираните с проблема. То е изпратено до  Светия Синод, Българската православна църква и българските държавни институции.

В него се посочва, че епископ Пахомий се е държал надменно и пренебрежително към гостите от България.

Въпреки безспорната и масова подкрепа на местното българско население за отец Йоан епикопът им държа политическа реч, добави Николов.

Той ( Пахомий - бел.ред) им даде се разбере, че за него нито новопостроената черква, нито гостите от България, нито желанието на местното население, нито кмета на Босилеград, нито отец Йоан, нито миряните имат някакво значение, продължава писмото.

По мнение на участниците в срещата българското население в Западните покрайнини се подлага на „жесток" натиск под формата на синтез между сръбското правителство и Българската православна църква, която не предприема никакви действия, за да защити религиозните права на българите в района.

На пресконференцията стана още ясно, че Пахомий е поискал отстраняването на българския епископ Йоан, който е дал идеята за построяването на църквата.

На 31 август се случи нещо страшно,посочи Зденка Тодорова, председател на Хелзинкския комитет за защита правата и свободите на българите в Сърбия. Тя беше категорична, че българите в Босилеград са подложени на непрестанна асимилация от сръбските власти.

Тодорова каза още, че паметните плочи на всички български гробове в Западните покрайнини са изписани по сръбската именна система.

Тодорова добави, че сръбската църква прави опити да преименува българския светци Йоан и св. Иван Рилски със сръбското „Йован".

Дори се издават сръбски книги, в които имената на светците фигурират по този начин. Тези книги се продават пред българските храмове в Сърби, уточни Тодорова, като добави, че не знае БПЦ да издава книги на български за храмовете там.

Участниците в срещата призоваха за категоричното съдействие на българските власти, премиерът Борисов и всички, които биха могли да окажат натиск за спиране на асимилацията над българите в района.