След ремонт на столичния бул. "Цар Борис III" тротоарът трябва да навлезе в черквата "Св. Панталеймон". Това предвижда разширение, описано в регулационните планове, информира БиТиВи.

Проектът за регулация, е качен официално на страницата на столичното направление "Архитектура и градосутройство".

Храм "Св. Пантелеймон" се намира на столичния булевард "Цар Борис III".

Жителите на Княжево също не са доволни от промените. "Тази сграда е строена преди 100 г., тя е с плитки основи. Ако не се вземат мерки, ще я загубим", каза княжевец. Хората не искат цялото движение да минава на метър от домовете им

В тази черква има икона с частица от мощите на Св. Панталеймон - лечителя. 

При основаването си тази черква е духовен център на руските емигранти.

От лявата страна на храма навлиза друг тротоар, чиято широчина е около половин метър

Официално публикуваният нов план за регулация е на етап обявяване. Сигнал за притеснителното разширение бе подаден от отец Димитър.

"Когато се вгледах в детайлите на идейния проект, видях, че според него трябва да навлязат в храма. Това ме притесни, защото означава да се наруши целостта на сградата. Първо помислих, че това е някаква шега и грешка. Архитектурата обаче е точна наука и проектантите много сериозно са сгрешили", разказа отец Димитър.

Той е подал сигнал в общината на 13 април и получил отговор едва вчера

Проектната регулационна линия е било предвидено да навлезе около 1 метър в застрояването на храма, по-късно се оказва, че това е техническа грешка, обясни арх. Бойка Къдрева от дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столична община. По думите й на проекта няма обичайната форма на храм.

Тя заяви, че грешката е поправена и регулационната линия е дръпната там, където е било предишното й място - до оградата на храма.

Според отец Димитър разширението на булеварда и увеличеният трафик ще доведе до увеличаване на вибрациите, което може да създаде проблеми на сградата, която е стара.

По думите на архитект Атанас Динев в колектива не участват архитекти, не е имало и обществено обсъждане за това разширение.

Архитект Динев допълни, че не е предвидено да има и велоалея, каквото намерение е имало в началото. Хората в квартала са установили и много други пропуски в разширението на булеварда, за което са изпрати възражения.