Науката е икономия от човешкото здраве. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на събитието 10 години "Жените в науката" в България.

Пандемията от Covid-19 за пореден път ни показва, че науката спасява света, според нея. Затова и инвестицията в нея не търпи колебание.

По думите ѝ отново за наука най-малко говорим. За нея повече от скромни са и националните, и европейски бюджети, които отново сме заделили за наука.

Тази година церемонията се провежда неприсъствено, но за Илияна Йотова е лесно човек да се пренесе в невероятната атмосфера на познанието, на наука, на любов към четмото и писмото. Атмосферата се създава от хората на науката, от хората на знанието, категорична бе тя.

По време на церемонията три българки бяха отличени с награда от 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите. 

Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и Любов Георгиева са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България.

Отличията, които се отпускат всяка година на млади жени учени, имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите иновативни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който д-р Радослава Бекова впечатли журито на "За жените в науката" 2020 г., е фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си проектът цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни - пластмасата. Това прави изследванията на д-р Бекова не само изключително актуални, но и от особено локално и регионално значение. Към момента тя е главен асистент в Института по океанология към БАН-Варна. Д-р Бекова е и първата носителка на стипендията "За жените в науката" с кариерна дейност в морската столица, като тя има спечелени и 2 високи отличия за научни постижения в областта на климатичните промени и рискове.

Проектът, с който д-р Искра Колева печели стипендията "За жените в науката" за 2020 г., е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда. В основата си изследването цели понижаване на замърсяването и вредните емисии във въздуха у нас, което е особено наболял проблем. Към момента София се нарежда в топ 10 в света на градовете с най-мръсен въздух. Това прави научната дейност на д-р Колева от голямо локалнo значение и с висок потенциал за приложимост.

Третата стипендиантка за 2020 г. е Любов Маринкова, която е невероятно талантлив астрофизик и е член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра Астрономия на СУ "Св. Климент Охридски". Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст заради многото научнофантастична литература, която родителите ѝ четат. Проектът, с който тя печели стипендията "За жените в науката", е фокусиран върху изучаване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: "Защо и как се раждат звездите?". Въпрос с повишена трудност, който е обект на интерес и изследване от учени по цял свят.