Ръководителят на 24-ата Национална антарктическа експедиция проф. д-р Христо Пимпирев се прибира преждевременно в България. Това съобщават от Българския антарктически институт.

Преждевременното завръщане се налага, след като в базата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Пимпирев внезапно се разболя от остра вирусна бронхопневмония.

Той бе спешно евакуиран в чилийския град Пунта Аренас, разположен на брега на Магелановия проток. В местната болница болестта му бе овладяна и утре той се завръща в родината. Очаква се да кацне по обед в София. 

Спешната евакуация бе осъществена с помощта на изследователи от Испания, Аржентина и Чили, поясняват от института.

Преди дни се появиха информации, че Пимпирев се е разболял, след като е нагазил в ледените води по време на хвърлянето на кръста край базата ни на Йордановден. 

24-ата експедиция, начело с проф. Христо Пимпирев, замина преди две седмици за Антарктида.

Нова телевизия, която има екип заедно с експедицията на ледения континент, информира, че след като се завърне в родината проф. Пимпирев ще подготви юбилейната 25-та група, която ще стигне до най-крайната точка на света – Антарктида.

По няколко проекта предстои да се работи през следващите дни. Изследването на почвите и търсенето на фосили са едни от тях. Предстои да се правят и прецизни сеизмични измервания. Влиянието на слънцето и студа върху кожата ще бъде изследвано от дерматолога проф. Цанков.