Час по-скоро македонската православна църква трябва да придобие автокефален статут, заяви проф. Александър Спасеновски - преподавател в Юридическия факултет на университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие.

"Формално беше потвърдено, че казусът с Македонската православна църква - Охридска архиепископия, ще бъде разрешен от Вселенската патриаршия, което е много важно за нас. Изявлението на Вартоломей във връзка с това, че ще се разгледа автокефалния статус на македонската църква е нещо, което предизвиква радост и трябва, и се цени в Република Северна Македония." - коментира проф. Спасеновски пред БГНЕС.

Той подчерта, че църквите на нашите две страни са изключително близки.

"Приносът на българската църква може да го оценим за позитивен, особено заради факта, че ангажиментът на владиците на БПЦ успя да интернационализира Македонската църква, която е наследник на Охридската архиепископия и да допринесе бъдещата й автокефалност", посочи той.

"Приятелските отношения между българската и македонската църква и работата на комисията на Синода в България трябва да се гледа в посока постигане на крайната цел на македонците да имат своята автокефална църква", изрази надежда проф. Спасеновски, като добави, че всичко е в ръцете на Вселенската патриаршия.