От прокуратурата в Поморие провериха сигнал за заплаха срещу журналиста Стоян Тончев и решиха, че няма закана за убийство, съобщиха от държавното обвинение.

Районна прокуратура - Поморие се самосезира по публикации, в които е посочено, че журналистът Стоян Тончев е получил три телефонни обаждания. Той е бил заплашван от женски глас, че "ще бъде намерен" и "пребит".

Статията датира от 20 декември 2019 г. След обажданията и Тончев е заявил в прокуратурата свой сигнал, че е обект на заплахи. 

Двама с бухалки пребиха журналиста от Поморие Стоян Тончев

Двама с бухалки пребиха журналиста от Поморие Стоян Тончев

Един от най-отявлените противници на сегашното управление на морската община

В заявлението си пред прокуратурата Тончев пише, че на 20 декември 2019 г., на мобилния си телефон е приел обаждания от мобилен телефон с определен номер. Той е разговарял с непозната за него жена (за която по-късно разбрал, че се казва С. Л.).

В разговорите журналистът е бил заплашен с думите: "Ще бъдеш намерен. Малко ти бяха тръбите в главата преди време. Трябва още бой". Жената, отправила заканите, настоявала да бъде свалена определена статия в интернет сайта, администриран от Тончев.

Тончев е приел думите на жената като закани с убийство, като изнудване и като репресия над него, в качеството му на разследващ журналист.

По време на проверката разследващите разпитали и С. Л. Тя е посочила, че прочела коментираната публикация в електронния сайт, администриран от Тончев. 

Задържаните за побоя над Стоян Тончев от Поморие са освободени

Задържаните за побоя над Стоян Тончев от Поморие са освободени

Резултатите от експертизите се очакват до седмица

Жената била притеснена от снимката към статията, защото е сгодена и живее на семейни начала с мъжа, споменат в статията - Г. С., двамата имат и общо дете. По думите на жената С. Л. тя не познава журналиста, телефонният номер бил посочен на интернет страницата за връзка.

Първоначално не знаела кой е неговият администратор. Тя признава, че е провела три разговора с Тончев, но отрича да е отправяла закани към него по време на разговорите. Отрича да го е изнудвала да свали публикацията. Сочи, че го е молила да бъде свалена само снимката към публикацията, а не самата статия, тъй като мислила, че нейните близки ще се почувстват разстроени от снимката

30-годишен помориец задържан за побоя над журналиста Стоян Тончев

30-годишен помориец задържан за побоя над журналиста Стоян Тончев

Задържаният отказва да даде показания

Разпитаната госпожа твърди, че била учтива с журналиста, подал оплакване за заплаха. При един от разговорите тя твърди, че Тончев й е отправил думите: "Ей откачалко изтерясала, я си пий хапчетата и се разкарай".

По-късно на интернет страницата е публикувана информация, че Тончев е заплашван от г-жа Л., което е довело до множество обаждания от потребители на интернет страницата, които са обиждали г-жа Л. Жената, разговаряла с Тончев, има протокол за предупреждение по реда на ЗМВР.

Годеникът на жената твърди, че не познава заплашвания журналист, а годеницата му казала, че е звъняла в сайта. Той също има протокол за предупреждение по реда на ЗМВР.

От прокуратурата обясняват, че няма закана за убийство, защото условията са деецът не само умишлено да отправи заканване с убийство към конкретно лице, но и самото заканване да събуди основателен страх, че ще бъде осъществено.

Решението е, че няма данни за престъпление по смисъла на наказателния кодекс (НК), конкретно закана с убийство по смисъла на чл.144, ал.3, вр. чл.1 от НК и за принуда по смисъла на чл.143, ал.1 от НК. Според държавното обвинение това, че заплашеният журналист приема думите на заплашителя като закана за убийство, си е негово лично възприятие, защото жената, изрекла заплахите, отрича да му се е заканвала. За да бъде квалифицирано като заплаха за живота на журналиста, той трябва сам като частно лице да сезира съда.

"Наблюдаващият прокурор е приел, че думите на г-жа Л., за които г-н Тончев сочи, че е възприел като закана с убийство, представляват неконкретизирано волеизявление, което не съдържа признаците на заканване с престъпление, което би могло да възбуди основателен страх за неговото осъществяване, още по-малко на заканване с убийство по смисъла на закона", се казва в съобщението от държавното обвинение.

"В мотивите за постановения отказ за образуване на досъдебно производство, наблюдаващият прокурор при Районна прокуратура - Поморие посочва, че след разговорите си г-жа Л., г-н Тончев не е подал сигнал за случилото се в органите на МВР или до Прокуратурата, а вместо това е изготвил статия. Едва след самосезирането на Районна прокуратура - Поморие по случая г-н Тончев е депозирал заявление по него", се казва в акта на прокуратурата.

Прокурорският акт може да бъде обжалван пред Окръжна прокуратура - Бургас.

Припомняме, това не е първият случай на заплаха към журналиста Тончев. На 15 януари 2016 г. двама с бухалки пребиха поморийския журналист. 

Три дни след побоя арестуваните по случая бяха освободени