На 3 февруари, малко след инцидента с тавана в Националната библиотека и час преди откриването на фотоизложбата "Различната България", протече тавана в Националния етнографски музей, съобщиха от музея.

Снеготопенето на покрива на занемареното източно крило на Царския дворец причини течове в две от експозиционните зали на втория етаж, както и в две от наскоро обновените със собствени средства на ИЕФЕМ зали на първия етаж.

Снимка 277025

Източник: БГНЕС

Музейният екип, заедно с директора на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей доц. Петко Христов, паралелно с откриването на изложбата "Различната България", полагаше усилия да спаси паркета в залите с кофи, гъби и винили от минали изложби. Въпреки течащото премеждие, откриването на изложбата протече отлично, с повече от 250 гости, очаровани от удивителните фотографии на Асен Великов.

Изложбата "Различната България" е израз на най-малко пет разказа, твърди кураторът на изложбата Петър Кърджилов. Запознаваме се първо с личната история на Асен Великов, производител на облекло и любител фотограф, който пътешества из България, за да улови най-вълнуващи и естествени моменти сред празнуващи българи, облечени с традиционни костюми.

Друг разказ са националните и международни фестивали и събори за народно творчество - пространства и времена на една наистина Различна България. Един от тях е Националният събор на българското народно творчество в Копривщица, който в края на 2016 г., с усилията на екип учени от ИЕФЕМ - БАН, бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO.

Трети акцент в изложбата е върховната значимост на семейството, предвид задълбочаващите се демографска и ценностна кризи в България. Четвъртият наратив ни разкрива различните роли на българската жена.