Министерство на труда и социалната политика връчи наградите "Социален работник на годината" на онлайн церемония по повод Световния ден на социалната работа. Форумът се провежда за първи път и е по инициатива на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. На живо се включиха представители на всички градове от страната от системата на социалното подпомагане.

Статуетката, която представлява отворена длан, която поднася четирилистна детелина - символ на щастието. Тя е изработена от Красимир Кръстев - Ломски. На нея е изписано и името на отличения в определена категория.

В историята на изкуството от античността до наши дни отворената длан е използвана за символ на закрила, грижа, съпричастност - именно това е и основният смисъл в благородната професия на социалния работник. Спрял съм се на четирилистната детелина, защото тя е символ на късмета и щастието, което замества буквалното възприемане на социалната грижа, споделя авторът на творбата.

Увеличават заплатите на социалните работници от 2022 г.

Увеличават заплатите на социалните работници от 2022 г.

Мярката обхваша около 16 000 служители

Първата награда бе за студентката 5-ти курс Рени Георгиева, която изучава социални дейности в Софийския университет и помага на деца в затруднено положение и техните семейства.

Статуетка в категорията "Социален работник, услуги за пълнолетни" взе Емилина Ценова, социален работник по глобална инициатива в Психиатрията в София.

Наградата "Социален работник "Закрила на детето" отиде във Варна при Мария Генова от Социален отдел, която ръководи дейностите по обучение на социални работници, и работи като връзка със съдилищата по казуси с деца и семейства.

Очаква се недостиг и на социални работници

Очаква се недостиг и на социални работници

Допълниха списъка с професии, за които няма специалисти

За "Общинска администрация, отдел "Социални дейности" наградата отиде при председателя на УС на Фондация "Дете и пространство", община Русе.

Росица Димитрова от "Социален отдел" - Велико Търново взе награда за принос в сферата - социална и здравна политика.

Наградата "Социален работник - социална закрила" пък отиде при Светлана Богданова от Агенцията по социално подпомагане със стаж 30 г., която "работи с лице към хората - всеотдайно и добронамерено".

В категорията "Социални услуги за деца" бе наградена Зорница Стоичкова.

Награда за социален работник в Домовете за възрастни хора взе Радостина Петева, управител на Дома за деца с психически увреждания в община Болярово.

Социалните работници - смутени и тревожни, не смеят да работят

Социалните работници - смутени и тревожни, не смеят да работят

Харалан Александров: Живеем в тежък провал на обществото

"Социален работник - хора с увреждания" взе Генепе Гюне от ДПС - Асеновград, която приема работата си като кауза.

"Идеята за наградите възникна миналата година, но заради пандемията бе отложена. Днес обаче е факт в името на ролята на социалните работници в условията на тази безпрецедентна криза", откри церемонията министър Деница Сачева.

Тя добави, че вече е доказано, че това не е само професия, а кауза, която се носи със сърцето и изисква емпатия. Работата не е оценявана от обществото, а резултатите от нея идват бавно. "Но работниците се борят за засегнати деца", каза министърът. Тя изрази надежда церемонията да стане традиционна всяка година.

Харалан Александров, председател на журито, изрази мнение, че социалната работа ще поеме отговорността за хората, и изказа надежда, че работниците в тази сфера ще бъдат оценени. "Социалната работа спира да е професия за бедните и става професия за всички нас", добави той.

На наградите присъстваха и директорът на Агенцията по социално подпомагане Румяна Петкова, и зам.-кметът по Социални дейности на Столична община Албена Атанасова.