Жители на столичния квартал "Младост" се събраха на протест срещу застрояването на зелена площ пред техните жилищни сгради.

Събираме се с цел да запазим зеленото пространство пред нас, като искаме да ни бъде върната регулацията и да няма право за строеж. Това заяви за news.bg Цветелина Хаджибонева, която е жител на блок 73 в квартала.

Точно пред него се планира строителството на 12-етажен хотел и жилищна сграда в частен имот. Хаджибонева и нейни съседи настояват парковото място да остане непокътнато.

Това не е първият протест на жителите от блока. В края на месец март жителите на отново се събраха и поставиха исканията си.

След това news.bg се свърза с организатора на недоволството Цветелина Хаджибонева, която разказа подробно за плановете пред блока да се издигне 12-етажен хотел.

Протестиращите в "Младост" настояват за промяна на ПУП

Протестиращите в "Младост" настояват за промяна на ПУП

Не вярват на думите на Фандъкова

Опасенията на хората са, че с новия строеж паркоместата също ще бъдат унищожени, тъй като ще бъде изградена и нова улица.

Не искаме да имаме толкова близко отстояние до хотел и жилищна сграда. Липсва инфраструктура, няма къде да се паркира и няма как да се разминаваме, категорична е Хаджибонева. Чистотата и правото на нормален живот според нея ще се нарушат.

Оспорваната площ е около 2 декара. След протеста на гражданите от март тази година, кметът на София Йорданка Фандъкова е обещала, че Столичния общински съвет няма да позволи застрояване на площта.

Хаджибонева се надява, че Фандъкова ще подкрепи думите си с дела, като отмени регулацията.

В защита на жителите на "Младост" се обявиха Националният омбудсман Мая Манолова и от гражданската инициатива "Спаси София".

Протестите на гражданите ще продължат, докато делата са видими и в документи, категорични са те. На недоволството днес се събраха около 40 души.

В "Младост" отново протестират срещу застрояването на градинка

В "Младост" отново протестират срещу застрояването на градинка

Детската площадка в района пък е превърната в паркинг