Протестен митинг срещу депонирането на софийските боклуци на една от площадките в Шишманци организира общественият съвет за спасение на община Раковски.

Митингът ще започне в 17.30 часа, съобщава Радио Пловдив.

Предложението на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров е на територията на новостроящия се екозавод да бъдат извозени 240 хиляди тона софийски бали с отпадъци.

„Ако не желаеш животът ти да се зарине в боклуци, присъедини се към нас" гласи призивът на раздаваните на жителите на Раковски листовки, изготвени от Инициативния комитет.

На 30 септември Общинският съвет в града прие декларация, в която заяви, че има информационно затъмнения върху намеренията на управляващите за извозването на боклука в Шишманци и поиска гаранции, че здравето на хората не е застрашено от експлоатацията на бъдещия Екозавод.

В единодушно приетата декларация общинските съветници заявиха готовността си, ако не получат отговор на зададените въпроси, да се включат в протестните действия и да поискат евроинституциите да извършат пълна проверка на законността на строежа.