Въпреки гражданските протести Висшият експертен съвет на околната среда и водите одобри строежа на център за опасни отпадъци до Раднево, съобщи БНР.

Само един в експертния съвет е гласувал против сторежа на завода за унищоване на опасни отпадъци. Това е Андрей Ковачев от сдружението “Загива природи Балкани”.

Другият представител от гражданско сдружение Амадеус Кръстев от “Зелени Балкани” е подкрепил проекта на екоминистерството
Докато заседаваше експертният съвет около 300 души от селата Ковачево, Новоселец и Пет могили протестираха пред екоминистерството.

Несъгласните с проекта освиркаха кмета на Нова Загора Минко Динев и зам.-кмета на Раднево Александър Иванов, които са гласували за проекта в експертния съвет.

2750 души от населените места в района са се подписали против проекта. От обединение Инициативен комитет на засегнатите от проекта села, Гражданското обединение Стара Загора с подкрепата на екологичното сдружение “За земята” и Информационния и учебен център по екология не приемат опасните отпадъци да се изгарят, а настояват да се използват други алтернативни технологии.

Жителите се притесняват, че от диоксините, които ще се отделят от инсинератора ще се замърсява въздуха, а оттам и тяхното здраве. Според екоорганизациите, които протестираха предвиденото рециклиране на 200 тона живак годишно носи сериозен риск за допълнително замърсяване на водите и почвите от тежки метали.

Предложените от неправителствените организации алтернативни методи за третиране на опасни отпадъци не могат да използват в центъра, каза Михаил Бъчваров, експерт в отдел “Управление на отпадъците” в Министерството на околната среда и водите. Тези технологии обезвреждат различни видове отпадъци и ако се приложат, ще се оскъпи процесът.

Неправителствените организации ще продължат митинга и пред сградата на Европейската делегация и ще връчат протестно писмо на представител на делегацията.

Министерството на околната среда и водите кандидатства пред програмата ИСПА с проекта за център за опасни отпадъци на обща стойност 55 млн. евро.