Близо 50 души се събраха на протест пред сграда на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те негодуват срещу цените на тока, топлата и студената вода, и парното.

Сред недоволните могат да се видят и представители на БСП, сред които общинският съветник Николай Николов и Милка Христова.

От БСП искат енергийната комисия в НС да изслуша КЕВР за цената на тока

От БСП искат енергийната комисия в НС да изслуша КЕВР за цената на тока

И Петкова да обясни за поскъпването на електроенергията за бизнеса

Част от протестиращите искат оставката на председателят на КЕВР Иван Иванов, а други са на мнение, че той трябва да отиде на съд.

Протестиращите носят плакати с надписи "Време е да сложил жилетките", "И за въздуха ли ще плащаме", "Убиват ни с тока, водата и парното", "КЕВР - Крадиливи-еничари-вечни-разбойници".

Цветанка Илиева, клиент на Софийска вода и участник в протест, заяви за news.bg, че тя не е съгласна с повишаване на цената на водата в София. Илиева посочи, че неправилно КЕВР увеличава цената на водата с инфлацията.

НСИ отчете близо 6% по-скъпи ток и парно

НСИ отчете близо 6% по-скъпи ток и парно

Данните са спрямо октомври 2017 година

Според нея трябва да бъдат увеличени само разходите, които се влияят от инфлацията. Има някои разходи обаче, които не се влияят от инфлацията, но тя пак ги завишава. По този начин се гарантират между 4-5 милиона лева приходи на Софийска вода, негодува Илиева.

Тя поиска да се вземат политически, икономически и законодателни мерки, с които да се спре повишаване цената на водата в София. КЕВР трябва да бъдат по-инициативни в своята дейност и да предоставят повече информация на държавните институции, на базата на която да се вземат решение в Народното събрание и правителството.

Иванов: Цената на битовия ток остава непроменена до лятото на 2019

Иванов: Цената на битовия ток остава непроменена до лятото на 2019

Регулаторът няма пряко отношение към енергийната борса, уверява шефът на КЕВР

Друг участник в протеста коментира за news.bg, че цената на водата в България се увеличава съвсем необосновано. Според него цената на водата трябва да се определя от себестойността.

Не е правилно обаче цената да се определя в зависимост от поносимостта на гражданите да плащат такава цена, посочи още участникът в протеста.

КЕВР трябва се закрие като организация, защото нищо не прави, искат още протестиращите.

Поскъпването на газта не било наложително, само от КЕВР настоявали

Поскъпването на газта не било наложително, само от КЕВР настоявали

Ако 60% от столичани се топлят на газ, София щяла да стане чиста като Виена