Цената на битовия ток остава непроменена до лятото на 2019 г. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР.

Скокът на цените на борсата от последните дни притесни работодателските организации. Според тях, това ще окаже влияние и на цените на битовия ток.

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват те на Борисов и КЕВР

Иванов обясни, че регулираните цени се определят за едногодишен период. Той припомни, че това е анализ не само в периодите, когато има сериозно повишение на цената, но и в периодите, когато цената е значително по-ниска от цената на регулирания пазар.

"Традиционно, през месеците март, април, май и юни включително, цената на свободния пазар е значително по-ниска. Ние ще се съобразим и ще направим оценка върху движението на цените в рамките на целия годишен период", заяви Иван Иванов.

Скъп ток изправя пред фалит старозагорски предприятия

Скъп ток изправя пред фалит старозагорски предприятия

Искат обяснение от премиера и КЕВР за скока на цените

Иванов допълни, че регулаторът няма пряко отношение към работата на енергийната борса, където цените се определят от търсенето и предлагането.

До края на годината се очаква да са ясни резултатите от проверката, която започна преди няколко месеца и трябва да установи имало ли е злоупотреби на борсата преди няколко месеца, когато отново имаше скок при цените, допълни Иванов.