Изпълнителната агенция "Медицински одит" започва проверка на случая с починалата родилка в болницата в Сливен. По-рано днес директорът на болницата д-р Васислав Петров направи изявление по случая.

Петров обясни, че очаква прокуратурата да назначи съдебен лекар от друг град, който да направи аутопсията.

"Случаят е съдебен и аз не виждам как болницата ще излезе с официално становище, след като следствието се води вече от съдебните власти. С официално становище би трябвало да излезе съдебният лекар, след като се направи аутопсията", посочи директорът на здравното заведение.

Той каза и че началникът на родилно отделение д-р Таня Пашева, която е ръководила раждането, и екипът ѝ няма да бъдат отстранени от работа.

"Тя е действала професионално. Не е направила нищо против медицинските правила за раждане", категоричен е директорът.

По думите му това е първият смъртен случай в родилно отделение на Сливенската болница от 10 години насам.

Жена почина при раждане в болница в Сливен

Жена почина при раждане в болница в Сливен

Прокуратурата разследва смърт в болница

Вчера десетки граждани се събраха на мълчаливо бдение в подкрепа на семейството на родилката, пише БНР. Пред събралите се хора роднините на загиналата 33-годишна Ренета Томова поискаха съд за началника на отделението д-р Таня Пашева и за екипа, който ѝ е асистирал по време на раждането.

"Просто не е достойно да се мълчи така. Предвид, че това е голяма областна болница, те са длъжни при този отзвук и при създалата се ситуация да излязат и да кажат нещо, да имат доблестта", казаха близките на родилката вчера. Те пожелаха директорът на болницата да даде изявление по случая, което стана днес. 

Етичната комисия на Българския лекарски съюз ще поиска експертното становище на Борда по акушерство и гинекология. Това стана ясно по думите на д-р Юлия Бянкова, началник на отделението по реанимация в МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Тя е председател на Централната комисия по професионална етика на БЛС, който се самосезира по случая.

Бянкова увери, че проверките в Сливенската болница вече текат. Има заведено досъдебно производство, което предполага прокурорска проверка и разследване по случая, допълни тя.

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Разследват смъртта на родилка в Плевен

Бебето е в много тежко състояние

"Тези случаи са изключително трагични и драматични. Те са трагични за семействата на близките и за тях те не са част от статистиката. Те са трагични и за екипите, които са работили по обгрижването на тези пациентки. Няма лекар, който да нехае дали пациентът му е жив, или не. Това е голяма драма за всеки един лекар - да загуби пациент, още повече когато става дума за родилка", коментира още Бянкова.