Разпоредена е проверка на всички обществени сгради във Варна след инцидента с 2-годишното дете, което падна от парапета в болница "Св. Анна", съобщи Нова телевизия.

По думите на говорителя на Районната прокуратура Вяра Алексиева става дума за сгради, които са посещавани от множество хора - МОЛ-ове, магазини, болници и др.

Припомняме, че 2-годишно момченце мина през парапет и падна от 3-тия етаж в лечебно заведение в града. По-късно детето почина.

Прокуратурата разследва всички възможни версии за инцидента, като вече е назначена и съдебно-техническа експертиза.

Оказва се, че парапетът на стълбището не отговаря на нормите за безопасност.

Почина детето, паднало от третия етаж във варненската болница „Св. Анна“

Почина детето, паднало от третия етаж във варненската болница „Св. Анна“

Тежка черепно-мозъчна травма...

Според наредби на регионалното министерство от 2009 и 2015 година за поддържане на сгради за обществено обслужване парапетът трябва да бъде с височина най-малко 1 метър. Парапетът на злополучното стълбище е около 90 сантиметра.

Разстоянието между пръчките на парапета пък трябвало да бъде 9 сантиметра.

Задължение на собствениците било да се поддържат сградите според изискванията.

Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров обяснява, че болницата полага грижи за сградите и посочи, че все още тече ремонт в блока, където стана инцидентът с детето.

По думите му месец по-рано са били сменени парапетите на хирургичния корпус, а след това трябва да се сменят и другите перила на мястото на инцидента.

От отговор на регионалното министерство става ясно, че от Държавния строителен надзор нямат задължения за контрол след въвеждането на строежа в експлоатация.