В 7-ми клас да се извършва проверка на знанията по безопасност на движението по пътищата. Това е едно от обсъжданите предложения за подобряване на обучението от най-ранна възраст, съобщи председателят на Държавна агенцията "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) Малина Крумова по време на дискусията "Карай умно, стигни жив".

В нея участие взеха и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на транспорта Росен Желязков и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

МОН и ДАБДП разработват съвместно нова Концепция за подобряване на обучението по безопасност на движението по пътищата, стана ясно по време на събитието.

В тази връзка се обсъжда и проверка на знанията на децата, преди да навършат 14 години, когато по закон имат право да управляват велосипед по пътното платно.

"Ние трябва да сме сигурни, че децата имат базисни знания за правилата за движението, пътните знаци, но и че осъзнават своята отговорност, когато са на пътя и знаят как да се пазят", подчерта Малина Крумова. 

Тя допълни, че обучението за вземане на книжка е само един елемент от подготовката да бъдем участници в движението.

"Никой не може да ни научи да бъдем едновременно отговорни на пътя и добри шофьори само за няколко месеца. Шофьорският курс безспорно е важен, но това е само един практически елемент от цялото обучение - как да се пресича, за какво да се внимава, дори как да се помага при инцидент", обясни председателят на държавната агенция.

По думите й ранното обучение на децата ще отнеме време, но ще даде истински устойчиви резултати. "Затова всички институции, съвместно с бранша и неправителствения сектор трябва да работим изключително активно в тази посока", допълни още Малина Крумова.