Ако бяхме подписали Истанбулската конвенция навреме, в момента щяхме да имаме адекватни закони. Кръвта върху ръцете на нещастните жени, подложени на насилие, е точно върху политиците. Това мнение изрази психологът Иван Игов пред БиТиВи относно промените в Промените в Закона за защита от домашното насилие, касаещи "интимната връзка".

Той се надява юристите да изчистят Законът за защита на домашното насилие, но отново вървим пред събитията.

Иван Игов запита какво означава понятието "джендър"? Всичко, което политиците направиха дотук, нашата политическа система и дебатите точно на това навява - затова толкова трудно да се движим напред, затова не ни допускат в "Шенген" и не разбираме някои много важни работи, коментира Игов.

Той напомни, че преди 15 г. УНИЦЕФ започнали програма за справянето с насилието над деца. Децата израстват в агресивна среда и е нормално да реагират по същия начин като родителите си, посочи Игов и добави, че училището трябва да променя хората. В училището се виждат агресорите - между 25 и 27% от всички деца са били жертва на насилие в училище. Агресорите, които не са спрени по адекватен начин, продължават да бъдат отново агресори. Ако не се въведат програми за справяне в училище и програми за справяне с агресията, ще си ги отгледаме такива агресори и за в бъдеще, коментира психологът.

Иван Игов посочи, че има институции, които се занимават с насилието между деца, а няма никакъв синхрон между институциите. Сегашните насилници са нашите бъдещи убийци, каза още той.

Промените в Закона за домашното насилие са неясни и прибързани, категоричен Зарков

Промените в Закона за домашното насилие са неясни и прибързани, категоричен Зарков

В парламента всичко спешно излиза грешно