Новият трети лъч на метрото ще бъде пуснат в края на юли или началото на август.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след инспекция на метростанция "Хаджи Димитър", цитирана от bTV.

Решено е да бъдат пуснати всички 8 метростанции от булевард "Владимир Вазов" до улица "Житница", а не както беше обявено по-рано - първо да заработят само централните 5 спирки.

"Тестовете на влаковете продължават в първия 8-километров участък на третата линия. Строителните дейности приключиха в срок в края на миналата година и от ноември започнаха тестовете. Трябваше да продължат 6 месеца по договор. Заради извънредната ситуация част от екипа на "Сименс" беше изтеглен и темпото на тестовете върви по-бавно", обясни Фандъкова.

Над 5 пъти е намалението на пътниците за последните няколко седмици - от 300- 350 хил. пътуващи дневно, на около 70 хил. всеки ден.

Столичният кмет заяви още, че от 7 май връщат синята и зелената зона, като едновременно с това започва и поетапно да нормализират графиците на градския транспорт.

"Най-напред, още от 7-ми, ще започнем с електротранспорта, трамваите и тролеите, които преминават през центъра, а от понеделник очаквам да влязат в делнични разписания както метрото, така също и наземният градски транспорт поетапно в рамките на следващата седмица. Засега остава намаленото работно време - вечерно време съответно до 22 и 22:30 за крайградските линии и метрото", обясни градоначалникът.

Фандъкова посочи, че ще наблюдават много внимателно в следващите дни и в случай, че интересът от страна на пътниците се засили, имат готовност да върнат и крайните часове на разписанията.