Правителството на Русия ще оказва всестранна поддръжка на руско езичната преса в чужбина, зачитайки правото й на независимост.

Това заяви премиерът Владимир Путин по време на Световната среща, която се провежда в Москва.

По думите му уникалността на руската диаспора се състои в това, че „тя е открита за хора от различни националности - отворена за всички и всичко, както и самата Русия."

В речта си, с която откри приема по повод на конгреса, Путин определи Русия като „крупен икономически играч", който „формира основните точки от глобалния дневен ред".

В тази обстановка за всички руско езични средства за масова информация се открива сериозен шанс да заемат своето достойно място в глобалното информационно пространство.
Руско езичната преса трябва да стане генератор на нови идеи и площадка за дискусия на най-актуалните въпроси на световното развитие", казва Владимир Путин.

Ние имаме намерение за окажем сериозна поддръжка. При това уважавайки правото на самостоятелност и независимост, в това число и в оценката на събития, които стават в нашата страна.

Русия няма да нарушава нормите на закона и суверенитета на държавите, в които излизат тези издания, уверява Владимир Путин.