Близо 870 свободни работни места обявиха работодатели на трудовите борси през май, съобщават от Агенцията по заетостта.

По данни на агенцията общо 1173 души, които търсят работа, са се включили в директните срещи с бизнеса, за да потърсят възможност за трудова реализация.

Трудови борси през май са се провели в градовете Исперих, Петрич, Раднево, Пазарджик, Левски, Ямбол, Карлово, Своге, Кула, Кърджали, Ветово, Тетевен, Крумовград, Плевен и Монтана.

Бюрото по труда съобщава, че е организирало една специализирана трудова борса за продължително безработни в Своге, като в срещата са се включили 11 работодатели и са били обявени 69 свободни работни места.

Работодателите търсят 4 000 служители през април

Работодателите търсят 4 000 служители през април

Кои са свободните позиции на пазара на труда?

14 общи трудови борси са провели бюрата по труда в Исперих, Петрич, Раднево, Пазарджик, Левски, Ямбол, Карлово, Кула, Кърджали, Ветово, Тетевен, Крумовград, Плевен и Монтана. По данни на агенцията общо 148 работодатели са обявили 799 свободни работни места.

Търсят се работници и специалисти за длъжности с различна квалификация в областта на услугите и производството - технолог по студена обработка на метали; работник за сглобяване на детайли; машинен оператор на металообработващи машини; заварчик; шлосер; монтажник на електрически елементи; машинен оператор за навиване на бобина; сервитьор; продавач-консултант; кредитен консултант; работник за консервиране; шофьор на товарен автомобил; работник в хранително-вкусовата промишленост; опаковач и монтажник на пластмасови изделия; машинен оператор за изпридане на конци и прежди; работник в кухня; работник в строителството; охранител; стругар; чертожник КМД; общ работник; работник за сглобяване на детайли; пълнач; контрольор; специалист за администриране на персонал; шофьор с категория "В" и категория "С"; монтажник на електронни елементи; монтьор на производствено оборудване; медицинска сестра; спасител; работник в селското стопанство; пътен работник; работник в каучуковото производство; отчетник на кредити; шивач; оператор на металообработващи машини; готвач; полевъден работник; барман; пакетировач; работник за прахово покритие; стругар/фрезист; технолог; служител в търговска верига и др.

Близо 24 000 безработни са започнали работа през март

Близо 24 000 безработни са започнали работа през март

Безработицата спадна под 6%

1090 търсещи работа са се запознали с предложените свободни работни места.

От Агенцията по заетостта посочват, че в края на май са се включили и в трудова борса за търсещи и получили международна закрила лица, организирана в София от Върховния комисариат за бежанците към ООН. На нея работодатели от цялата страна са се срещнали с участници от бежанската общност в страната, които търсят работа.

Агенцията по заетостта планира провеждането на 5 трудови борси и през юни.