Най-важната цел е интегрирането на България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Национална конференция "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания".

Конференцията е първа по рода си, отбеляза Радев и заяви, че друга важна цел на конференцията е представителите на научноизследователските организации и отбранителната индустрия да се запознаят с възможностите за коопериране и финансиране от представителите на новосъздадения Фонда по отбрана на ЕС .

Отношенията между Румен Радев и БСП охладнели, разкри Ламбо

Отношенията между Румен Радев и БСП охладнели, разкри Ламбо

Забравили се още в първите 20 дни от встъпването му

"Времето на конференцията съвсем не е случайно. Това е време, в което ЕС демонстрира все по-голяма решителност да поеме отговорността за своята сигурност", посочи в уводните си думи държавният глава. Той визира създаването на Европейския фонд за отбрана, който, по думите му, е двигателят на развитието на европейската отбранителна индустрия.

Според държавния глава липсата на коопериране между страните членки води до загуби за ЕС в размер 25 -100 млрд. евро. Пример в това отношение били основните бойни системи, които в ЕС били 178 типа, докато в САЩ - 30.

"Създавайки този фонд, ЕС поема по нов път - пътят на интеграцията", отбеляза още държавният глава. По думите му не трябва да се забравят постиженията на България в областта на космическата и военната индустрия. Според президентът страната ни има своите дълбоки традиции в научните изследвания и е 6-та държава, която изпрати храни в космоса и 18-та която изпрати свои космонавти.

Радев настоя ЕС да запази всички канали за диалог с Русия

Радев настоя ЕС да запази всички канали за диалог с Русия

Според президента Украйна е типичен замразен конфликт

Той отбеляза, че след период на стагнация нашата отбранителна индустрия отново е в подем. Като фактор той визира и развитият ИТ сектор у нас, който по думите му е признат, а интернет скоростта в България, е една от най-добрите.

"България е страна на млади, интелигентни високообразовани хора, отворени към света, с дух на предприемачество", обърна се президентът Румен Радев към участниците в конференцията.

Пред журналисти президентът Радев благодари на еврокомисар Бенковска. По темата на конференцията той отбеляза, че се намираме във важен преломен момент.

"Това е огромен шанс за нас, България да стане част от процесите, които текат в Европа и да участваме във всички програми за научни изследвания, за индустриално развитие, за развитие на малки и средни предприятия в областта на отбраната и сигурността. Трябва да обединим усилията всички институции в България и да се възползваме от този огромен шанс".

Елжбета Бенковска, еврокомисар по "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия" отбеляза по време на форума, че Фондът за отбрана ще е с финансиране от 600 млн. евро до 2020 г.

"Ние предлагаме след 2020 г., за следващата финансова рамка да се отпускат по пет милиарда евро на година. Ако наистина, трябва да изградим европейска отбрана, трябва да гарантираме стратегическата икономика на Европа, затова трябва да имаме силна отбранителна индустрия", коментира Биенковска.

По думите й ЕК за пръв път полага толкова много усилия и инструменти за да се рекламира силното сътрудничество в областта на отбраната, което от своя страна само по себе си тя окачестви като промяна в цялото мислене на Европа. "Имаме добър подход и получаваме признание от всички държави членки.

Има важни неща, които трябва да бъдат направени. Когато говорим за дружествата, които се занимават с отбрана и също с космическа индустрия, Европейският фонд за отбрана се отнася не само за големите компании, а за цялата верига на доставки за военно оборудване. Създаден е да помогне и на малките и средни предприятия", коментира еврокомисар Биенковска.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че за разлика от инвестициите в развитието на паневропейските общности, на европейско ниво липсват подобни действия в сферата на отбраната. Дончев отбеляза, че очаква следващата година да се установи специална научно-изследователска програма в сферата на отбраната.

Дончев отбеляза като най-значим факта на свързване на отбранителната индустрия с научните изследвания. Практиката в редица страни показва, че целенасочените инвестиции в научно-развойна дейност през отбранителната индустрия, са един от големите мотори, които могат да стимулират иновационната индустрия. Вицепремиерът изтъкна, че за него по-същественият въпрос е липсата на общоевропейска логика при снабдяването, доставките и превъоръжаването на различните държави членки.

Дончев припомни, че 80% от обществените поръчки се правят на национално ниво, освен това и 90% от научните изследвания се правели също на национално ниво. "Според други изследвания ние губим на годишна база между 25 и 100 млрд. евро от липсата на общоевропейска логика при въоръжаването на армиите на различните държави членки", допълни Дончев. Той коментира, че липсва каквато и да било паневропейска логика по отношение на доставките на военно оборудване.