"За магията на българския фолклор няма възраст, а участието на състави от чужбина показва, че за нея няма и граници." Това заяви държавният глава Румен Радев, които откри Петропавловския събор на народното творчество в Община Лясковец.

Според Радев съборът се е утвърдил като национална среща на единния български дух, който може да бъде открит в красивите носии, музикалните ритми и песните.

Снимка 430402

Източник: Президентство на Р. България

С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават много силен пример, че можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията, каза още президентът.

Той заяви, че усещането за непреходната България, силното българско творчество и устойчивия български характер е особено силна в деветвековната сянка на манастира "Св. Св. Петър и Павел".

По думите на президента манастирът помни епохални исторически събития и национални герои, приютявал е славни апостоли, с него е свързана и съдбата на видни възрожденски дейци. От него води началото си първото българско богословско училище.

"Този бележит български манастир е вграден здраво в нашата история и е един от нейните вековни стожери. Затова и днес покровителството на християнските апостоли и първоучители Петър и Павел се простира над обединението около нашите традиции, дух и българска национална идентичност", допълни Радев.

Националният събор има характер на всенародни игри и надпявания и повече от две десетилетия заема значимо място в духовния живот на хората от региона, пишат от пресслужбата на президентството.

Снимка 430404

Източник: Президентство на Р. България