За втори път екипът на Зелени Балкани става обект на изнудване като недоброжелатели, решили да припечелят лесни пари с рекет, съобщават от "Зелени Балкани".  Рекетьорите явно не познават закона.

Белоглавите лешояди са защитен от закона вид, улов, задържане, безпокойство, унищожаване на гнезда, яйца и убиване са категорично забранени и се преследват от закона, припомнят еколозите.

Сега обект на изнудване е едногодишен женски белоглав лешояд, освободен от района на Врачански Балкан на 23 април 2016 г. Въпреки големия брой лешояди в района и обилната храна, младата приключенка е предпочела да разгледа и други места. Бяхме загубили следите й след освобождаването до вчера, когато в 23 часа получихме сигнал, че лешояд с крилна марка вероятно е уловен в района на Луковит, съобщават от "Зелени Балкани".

"Когато звъннахме, за да проверим сигнала, ни разказаха, че лешоядът е изскочил от храст, нападнал е домашно куче и е "избягал" отново към храста. Собственикът на кучето поиска награда, за да "провери" дали птицата е все още там. Тази история никак съответства на поведението на лешоядите, които в никой случай не нападат живи животни, нито пък се "крият в храстите".

На следващия ден "загрижените" граждани отново се обадиха да кажат, че са "спасили" птицата и поискаха пари, за да ни кажат коя е", описват случая еколозите и отново припомнят, че безпокойството на защитени животни и птици се наказва от закона.

Първият път, когато рекетьори посягат на защитен от закона лешояд е за лешояда Българка от 2011 година. Тогава роми се опитали да припечелят някакви пари от лешояда като го хванали.

Сега любопитната лешоядка с марка K9R е открита, незабавно конфискувана и по-късно предадена на Георги Стоянов от проект „Нов живот за лешоядите”. Птицата отпътува обратно за Врачански Балкан, където ще се уверим, че е здрава и добре, след което отново ще я пуснем на свобода.