Рекорден брой хора са потърсили помощта на кризисния център за бездомни лица в София тази година. Над 17 000 посещения отчита Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица в София през изминалата зима, заяви директорът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица в София Божанка Латева в интервю Фокус.

„Хората са много. Ако смятаме като легло-дни, са над 17 000 за двата центъра. В най-натоварените моменти, при капацитет от 170 души, центърът е приемал 220-225 души”, уточни Латева.

Тази година имаше изключително много хора в кризисните центрове в сравнение с предишни години. Никога не сме имали толкова много, колкото тази година”, коментира тя и посочи, че въпреки това няма нито един човек, който да е потърсил помощ, а да е бил върнат. „Имаме походни легла, така че никой не е останал на улицата”, допълни Божанка Латева.

Тя обясни,че в центъра на бездомните се предоставя стая с легло, постелъчен инвентар, сервизни помещения и къпане, освен това има и психолог, който работи с тях.

„По принцип разговаряме изцяло с бездомните защо са стигнали до това положение да бъдат на улицата и с какво можем да им помогнем, например да ги насочим към настаняване във временните центрове за настаняване или ако желаят да работят. Много от гражданите се обаждат и търсят строителни работници, предлагаме им работа”, посочи директорът на центъра.

Ако бездомните са по-възрастни и имат пенсии, им се предлага настаняване в домовете за стари хора, заяви Божанка Латева. Изискване към бездомните, за да бъдат настанени в центъра, е да имат документ за самоличност. Ако нямат такъв им се изважда временен документ от полицията, допълни директорът на центъра.