С всяка изминала година интересът за участие в природозащитен лагер за черни лешояди „Картали" расте.

Това посочват от фондация „Биоразнообразие", които са и организатори на лагера. Той се намира в Източните Родопи и носи името на птицата, чието народно название е „картал". Лагерът се организира за четвърта поредна година.

2009 е рекордна по отношение на интереса и разнообразието на хората, които искат да участват в лагера и да се включат в практическите дейности, посочват от фондацията. До крайния срок за записване са получени над 100 заявки, като обичайно техният брой е  40-50. В момента в лагера има над 80 човека.

Проблемът с унищожаването на природата е все по-актуален за много младежи в страната, които имат нужда да научат повече за растенията и животните и да се включат в природозащитни дейности. Затова в лагера все по-често участват хора с по-широка специализация - твърде различна от биологията и екологията, допълват организаторите.

Оказва се, че независимо от своята специалност в университета, младите хора не искат само да протестират по улиците или да се включват в различни акции виртуално, много от тях искат да отидат на терен и да участват в различни инициативи, коментират от фондацията.

В "Картели" се извършват различни тясно специализирани дейности, сред които мониторинг, наблюдението и подхранването на лешояди, маркирането на защитени територии, търсенето на гнезда и редки видове.

Лагерът се намира на брега на яз. Студен кладенец срещу защитена местност "Средна Арда".

Условията са съвсем обикновени и близки до природата - спи се на палатки и всеки трябва да си осигури средствата за нощуване (палатка, спален чувал и шалте), разясняват организаторите. Участниците поемат пътните си разходидо лагера. Храната се осигурява от организаторите, но всеки заплаща 30 лв. такса участие.

За пръв път ще има осигурени канута, така че желаещите ще могат да прекарат един от дните на кану в язовира, допълват от фондацията.