Още с обявяването на обществената поръчка "Аварийна реконструкция за филтърно и помпена стъпало на ПСПВ " Ясна поляна"" през месец май тази година е било ясно, че поне част от средствата ще трябва да бъдат прехвърлени за 2024 г. Това заяви днес пред журналисти областният управител на Бургас Пламен Янев във връзка с ремонтните дейности на язовира. На пресконференцията присъства и изпълнителният директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД Лозко Лозев, съобщиха от пресцентъра на Областна управа.

Янев и Лозев отправиха апел да се спрат спекулациите и изнасянето на неверни данни в пространството, тъй като това би могло да доведе до съмнения относно готовността на региона за летния сезон. 

"Това е нормална процедура при такъв тип поръчки, при които срокът за подготовка и приключване на процедурите по ЗОП плюс срокът заложен за изпълнение на строително-монтажните дейности, са повече от 12 месеца. Спекулациите по въпросът, че парите могат да бъдат загубени са неоснователни при положение, че процедурата продължава и не е взето решение за нейното прекратяване", подчерта Янев.

Припомняме, че през 2022 г. липсата на средства за спешен ремонт на язовир "Ясна поляна" доведе до обявяване на бедствено положение в област Бургас. Тогава стана ясно, че конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към водоизточника е компрометирана. Имаше риск част от населените места от област Бургас да преминат към режим на водата. Това предостави възможност за финансиране на дейностите по укрепване да се кандидатства към Фонда за бедствия и аварии. Последното служебно правителство отпусна 23.5 млн.лв за ремонтни дейности, свързани с укрепване на носещата конструкция на резервоара и реконструкция на филтърно и помпено стъпало на пречиствателната станция. След отпускането на финансите в началото на юни тази година гогаващният областнен управител проф. Мария Нейкова обяви, че ремонтът започва.

Обявиха частично бедствено положение за област Бургас във ВиК сектора

Обявиха частично бедствено положение за област Бургас във ВиК сектора

Към момента не се предвижда прекъсване в подаването на питейна вода

Миналата седмица представители на туристическия бранш изразиха притеснение, че ремонтът на ПСПВ "Ясна поляна" се бави, а годината приключва. Хотелиери, ресторантьори и местни жители бяха разтревожени, че може да се стигне до връщане на парите, без ремонтът да е осъществен, а и до режим на водата през летния сезон. Днес Пламен Янов успокои хората, че спиране на водоснабдяването няма да има, като за това вече е намерено решение. 

Припомняме също, че през юли тази година Янев забави ремонта заради проверка на документацията, тъй като според него договорът по обществената поръчка се нарушавал. 

Според Пламен Янев е било задължително привличането на експерти, които да гарантират резултатите от проверките на техническата документация по обявената обществена поръчка. Наред с това те е трябвало да дадат становище относно крайният резултат от похарчването на над 20 млн. лева обществени средства - а именно гарантирано водоснабдяване с вода, отговаряща на действащите стандарти.

"Има съпротива нещата да се случват по законосъобразен и ефективен начин, защото това ще опровергае досегашните методи на бързи ремонти и директни възлагане без значение на крайния резултат. Това е нещо, което искаме да променим и заради което сме атакувани," допълни Янев.

Той увери, че желанието е да се спазват законовите процедури, а атаките целят политически дивиденти, въпреки че рискуват поминъка на много хора. 

В спешен порядък и Шишков се заема с водата за Бургас

В спешен порядък и Шишков се заема с водата за Бургас

Иван Шишков разчита на мобилизация и до 2 години околовръстният път на Айтос да бъде факт

Изпълнителният директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД Лозко Лозев коментира и проверката, при която ГДБОП влязоха в сградата на дружеството в Бургас. Той заяви, че е научил за акцията от медиите и няма информация за хода на разследването. При специализираната операция на 27 ноември бяха задържани двама ръководни служители на ВиК-то в морскя град. 

Задържаха двама ръководни служители на ВиК-Бургас
Обновена

Задържаха двама ръководни служители на ВиК-Бургас

Полицията претъри офиса на дружеството, иззе документация

Що се отнася до новите цени на водата, Лозев заяви, че те са заложени в бизнес плановете на дружествата. Той призова да се изчака да се видят крайните решения на КЕВР.