Областния кризисен щаб в Бургас обяви частично бедствено положение за ВиК сектора, считано от 16.00 часа на 08.12.2022 до 16.00 часа на 15.12.2022 г. Към момента не се предвижда прекъсване в подаването на питейна вода.

Това бе решено след предложение на всички кметове на общини от региона и директорът на ВиК-Бургас по време на редовното заседание на Асоциацията по ВиК.

Предложението бе прието след представен доклад от директора на ВиК-Бургас, според който конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е компрометирана и поставя риск част от населените места от област Бургас да преминат към режим на водата.

Варна и Бургас имат резервни варианти за вода

Варна и Бургас имат резервни варианти за вода

Питейните язовири нямат проблем с ВЕЦ-овете

Да се обяви частично бедствено положение за общините, които се захранват от язовира, а именно Царево, Приморско, Созопол и част от община Средец, предлагат от ВиК-Бургас.

Според асоциацията са необходими 15 млн. лв за ремонт на пречиствателната станция. Има изработен идеен проект, който е приет на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои и изготвянето на работен проект, както и на спешно предприемане на ремонтни дейности.

Предложените средства за инвестиция бяха единодушно приети от членовете на асоциацията и ще бъдат за сметка на ВиК-Бургас, а не от бюджетите на общините.

Кметовете на останалите черноморски общини настояха да се търси финансиране чрез МРРБ или от Междуведомствената комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет, с цел да не се поема допълнителна финансова тежест от крайните потребители на ВиК услугите.

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Водни режими грозят много места у нас, ако няма дъжд и сняг

За следващото заседание на Асоциацията по ВиК областният управител разпореди на директора на ВиК-Бургас да изготви доклад за техническото състояние на съоръженията към язовир Камчия.

На заседанието бе прието предложението на кмета на Бургас да се оспори решението на КЕВР, според което цената на водата в област Бургас да бъде намалена само с 5%. В тази връзка областният управител проф. Нейкова ще организира среща между кметовете на общини и ВиК-Бургас с ръководствата на КЕВР и ВиК Холдинга, на която да се търси решение за намаляване още цената на водата.

Кметове и областен искат нов инвестиционен план на ВиК-Бургас, за да намали цените

Кметове и областен искат нов инвестиционен план на ВиК-Бургас, за да намали цените

Директорът на ВиК-Бургас ще представи на кметовете формат на бизнес плана