Решението на българските власти всички автобуси да имат колани е неправилно и некомпетентно. В един момент може да се окаже, че "тези колани, поставени по неправилен начин, биха застрашили живота на хората повече, отколкото ако ги няма".

Това предупреди пред БНР Магдалена Милтенова, която е председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта и представител на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Задължителни колани в автобусите, отсече властта

Задължителни колани в автобусите, отсече властта

"Безопасността е най-важната"

По думите ѝ, подмяната на седалките в по-старите автобуси, в които няма обезопасяващи колани за пътниците, означава конструктивно изменение. Когато по-старите автобуси са произвеждани, са правени съответните изпитания за тежестта на седалките и отстоянието между тях, обясни тя и допълни, че няма как да се установи "кой автобус е бил произведен с колан и кой не".

Новите автобуси от 2008 г. насам са оборудвани с колани, но в Европа всички автобуси отпреди 2008-а продължават да се движат, посочи още Милтенова, според която "вероятно ще бъдем първата държава в Европа, която ще иска задължително поставяне и монтиране на нещо, което не е фабрично произведено".

Предложението всички автобуси да се оборудват с предпазни колани беше лансирано след тежката катастрофа край Своге.

"Надяваме се, че отговорността наистина ще се понесе и тя няма да бъде поета изцяло и само от водача на автобуса, защото в такива ситуации водачът винаги е уязвим", каза още Магдалена Милтенова.

Адвокатът на шофьора нарочи държавата за виновник за трагедията край Своге

Адвокатът на шофьора нарочи държавата за виновник за трагедията край Своге

Шофьорът Григор Григоров нямал вина

Тя определи скоростта на движение на автобуса преди трагедията като умерена. "53 км/ч е съвсем умерена скорост и това, че от АПИ са поставили знак "40" съвсем не решава проблема", смята Милтенова.

Според нейя варовикът, който беше открит в асфалтовите смеси в участъка на катастрофата, се шлифова, става хлъзгав и не създава условия за сцепление.